Sista stunden



Djurets sista vila

Vi vet att beslutet att avliva sitt djur är bland det svåraste man som djurägare måste ta.

Som djurägare kommer vi alla tillslut till den dag då vi måste fatta det svåra beslutet att låta vår familjemedlem få somna in. Det är oftast när djuret blir gammalt och börjar få problem med inre organ men det kan även vara så att ditt djur har fått en svår obotlig sjukdom, skada eller andra problem. På Smådjurskliniken ser vi till att alla djur får ett lugnt och behagligt slut. Varje djur och varje situation är unik och det är bara du som djurägare som kan fatta beslutet att låta ditt djur somna in. Om du känner dig osäker på hur du ska göra och hur ditt djurs livskvalitet är, undersöker gärna våra veterinärer ditt djur och delger sin åsikt om djurets hälsa. Vi har alla stor erfarenhet och det kan vara skönt att prata med någon utomstående. Att skiljas från sitt djur för gott är en svår situation för alla djurägare. På kliniken ser vi till att alla djur får ett lugnt och behagligt slut. Det kan underlätta ditt sorgearbete om du är närvarande och ser hur stilla och lugnt ditt djur somnar in. Vi respekterar naturligtvis om du inte vill vara med och vi finns där även för dig som ett stöd när stunden är inne.


Boka tid
För att allt ska gå så smidigt som möjligt när du kommer hit, vill vi att du ringer och beställer tid. Den som kommer till oss med djuret ska legitimera sig. Om det är någon annan än djurets ägare, måste ägaren skriva en fullmakt där det står att djuret får avlivas. Detta är en extra säkerhet för att inte något djur ska avlivas utan att ägaren vet om det. Kontrollera alltid om djuret har en livförsäkring, för då måste en veterinär undersöka djuret först och sedan skriva ett så kallat livintyg till försäkringsbolaget om du vill ha ut ersättning. Detta kan du bara få om djuret avlivas på grund av sjukdom.


Att tänka på innan besöket
Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt. Du kan välja att ta djuret med dig hem eller att få det kremerat. Kremeringen sker antingen tillsammans men andra djur eller separat. Separatkremering innebär att ditt djur kremeras enskilt och du får tillbaka askan i en urna några veckor senare. Vi ringer till dig när urnan kommit tillbaka till kliniken.



På kliniken -Så här går det till.
Vi ankomst anmäler du dig i receptionen. När det gäller avlivningar tar vi ta betalt i förväg så att du slipper gå ut till receptionen efteråt. Här får du legitimera dig och skriva på ett godkännande. Det går bra att vänta utomhus eller i bilen om det känns jobbigt att stanna kvar i väntrummet. Du väljer sedan själv om du vill vara med under avlivningen eller ej. Om man orkar så är det lugnare för djuret att inte bli lämnad, det brukar också vara skönt att vara med och se hur det hela går till. Det finns naturligtvis ingen som tvingar er att vara med om ni inte orkar. Man kan välja att vara med under tiden som den eventuella lugnande sprutan verkar och sedan gå om man vill. Ibland vill man bara titta efteråt. Om du vill får du gärna sitta kvar en stund med ditt djur och ta ett ordentligt avsked
Vi försöker alltid att skapa en lugn och värdig stämning och det är viktigt för oss att du känner att du får den tid du behöver för att ta farväl.
Hund
Vi ger oftast en lugnande spruta innan avlivningen. Vi vill att det ska gå så lugnt och fint till som möjligt. Efter ca 15 minuter blir hunden trött. Sedan sätter vi in en kanyl i ett blodkärl. Hunden får sedan ett speciellt sömnmedel direkt in i blodet och somnar in lugnt och stilla. Vi kontrollerar alltid att hunden somnat in, bland annat genom att lyssna på hjärtat för att konstatera att det stannat. Därefter ger vi ytterligare en dos sömnmedel i hjärtat.
Katt
Vi ger oftast en lugnande spruta innan avlivningen. Vi vill att det ska gå så lugnt och fint till som möjligt. Efter ca 15 minuter blir katten trött. För att de ska slippa ett väljer vi oftast att ge avlivningsvätskan i buken istället. Det kan låta obehagligt, men det brukar vara det sätt som påverkar katten minst negativt. Katten somnar sedan sakta in utan obehag. Man ger en stor överdos av avlivningsmedlet redan från början, men om det tar för lång tid kan man välja att ge lite till i ett blodkärl när katten sover.
Andra smådjur
Kaniner och andra smådjur får också avlivningsvätskan direkt i buken. Kaniner somnar oftast långsamt.


Omhändertagandet
Efter avlivningen hämtas ditt djur av Lekebergs smådjurskrematorium som sköter hämtning och kremering på ett seriöst, personligt och engagerat sätt.
Separat kremering
Om man har valt separatkremering får djuret en märkning (vår kliniks kod tillsammans med kremeringsnummer) som säkerställer att det är rätt aska som återlämnas till ägarna. Det är samma märkning som följer med urnan tillbaka efteråt. Urnan, som är av papp, hämtas på kliniken två till tre veckor senare. Djurägaren väljer därefter själv vad som skall göras med urnan. Vi säljer inte exklusivare urnor i dagsläget utan det får djurägaren själv ombesörja i efterhand.
Gemensam kremering
I detta fall blir djuret kremerat tillsammans med andra djur.


Sorgen
Vi sörjer alla på olika sätt och det finns inget som är rätt eller fel. Vi vill gärna att det ska kännas så rätt som möjligt för er i denna svåra stund. Det viktiga är att tänka på allt det som var bra och hur mycket glädje som djuret givit. En dag kanske det till och med känns rätt att åter skaffa ett nytt djur – inte för att ta över, men för att bli en ny individ att glädjas med och åt. Oavsett anledningen till att man låter sitt djur somna in, är det en stor sorg som kan vara svår att förstå för de människor i vår omgivning som inte själva har djur. Vi på Smådjurskliniken vet vad det innebär. Även vi har varit i samma situation med våra egna djur. Det är lika svårt och tungt varje gång. Vi vet att det är ett svårt beslut att fatta. Tänk då på att våra djur har privilegiet att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi kan genom vårt beslut låta vårt djur slippa ifrån onödigt lidande under den sista och ofta plågsamma tiden. Vi fattar ett beslut som är oerhört jobbigt för oss, men det är av kärlek till vår vän och familjemedlem. Tänk på den tid ni har fått tillsammans och minns allt det fina ni har fått uppleva.


Avlivning i hemmet
Vi erbjuder även avlivning av djur i hemmet. Vissa individer kan bli stressade av att transporteras och/eller av att komma till nya miljöer, speciellt då det inte är friskt. För att få ett så värdigt avsked som möjligt och för att slippa utsätta djuret för mer oro än nödvändigt, kan vi efter bokning komma hem till dig. Dessa besök kräver en viss framförhållning. Ring så får du veta mer.

Ring oss gärna både före och efter om du har frågor eller bara vill prata.




ADRESS J. A. Wettergrens gata 6, 421 30 Västra Frölunda     TELEFON 031 - 89 40 90

FAX 031 - 89 40 99     EMAIL info@husdjurshalsan.se